CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, December 11, 2012

237..Sabtu & Ahad pun bukak!

Xsilap aku 3 bulan lepas kot, ade org update kat FB kata kalau nak ganti IC kene denda RM60 bg yg berumur 27 tahun ke atas.Aku ni percaya la bulat2.

Yang kwn aku tgk tu ganti KP
 



Sampaila arini, aku wat ic kat JPN Putrajaya. Chip aku xleh baca.So aku sampai kat sana 1030a.m. No 300++. Pastu lepas 4 jam,aku dipanggil.Waktu tula akk kaunter yg penuh budi bahasa melayan n bersoal jawab dgn aku.

Akak Kaunter : Assalamualaikum.Selamat tghari. Ape khabar dik.Sihat ke

Aku : Alhamdulillah cht.

Akak Kaunter : Cuti ke rini dik?

Aku : Cuti kak..Tu yg lari ke putrajaya wat ic ni.Xsgka lak ramai giler org arini

Akak Kaunter :Knp xwat ari sabtu or ahad? Xsempat ke?

Aku : Bukan xsempat kak.Rsnye lg ramai org dr arini.Maklumla semua org cuti.Pastu weekend kan..

Akak Kaunter : Salah tu dik..cuti public macam ni and weekdays la paling ramai org dtg.Arini orgnye ade lah luar biasa.Gandaan 3 dr ari sabtu..Kalau datang sabtu mungkin beza 200 300 org wktu adik sampai. Kalau ahad lgla xramai org.Xsampai sejam pun tggu.

Aku : Ye ke kak…mm xpela..sy dh smpai pun..Nnt sy smpaikan kat kawan2 saya.

Akk kaunter tu tanye lg,aku nk tukar alamat ke x?of cosla aku nak tukar sebab alamat lama tu dh 2 tahun xpakai.Pas scan ibu jari kiri dan kanan,akk tu pun cakapla cost RM10 je..Agak terkejutla sbb aku dimaklumkan RM60 dr kawan aku tu…Then akk tu xplain tempoh siap adalah 24 jam.Kalau xdpt dtg esok,sabtu ahad pun boleh.Waktu operasi sabtu ahad adelah kul 9-2ptg.Aku pun tanyela..bukan sejam ke kak?ekekekekkeek..Die kata yg sejam tu MYKID je..bukan MYKAD.paling cpt die kata wat kat pudu.Kat situ servis die smpai kul 10mlm. Aku pun say thanks kat akk tu!
So kalau kite nak tukar ic sbb chip xleh baca under gantian rosak punye fee

 

Lepas tu setel tu aku g kaunter amek gambar.Kene amek gambar baru sbb gambar lama xleh pakai sbb dh lama sgt.Pas amek gmbr kira setel la.So aku tggu ahad utk amek IC baru!

 

2 comments:

sheisjaz said...

OK!Noted Yan. Aku nya cip da lama xbleh guna.Tapi disebabkan malas punya pasal nak g ganti,aku buat xtau je.Tapi kan,nanti ambik gambar baru lah ye?ic jadi gambar tua lah..hahaha..anyway thnx alot for this entry.

aNa LiEyA said...

Jaz : better ko g sabtu pg..ahad dh leh amek..sbb tempoh siap 24 jam. Gmbar kene amek baru..sbb muke lama tu too young akk kaunter tu ckp..ekkeekkeke.. G la weekend ni..DH siap leh jln kat alamanda tu :)